logo bk anzegem
15/05/2020

Dinsdag 22 september is de nieuwe en definitieve datum

Terwijl het mannenpeloton van Halle naar Anzegem rijdt, houden de vrouwen hun titelstrijd op het lokale circuit

Dinsdag 22 september is de nieuwe en definitieve datum waarop het Belgisch kampioenschap voor profs wordt gehouden. Kan er die dag door de coronacrisis weer niét gekoerst worden, dan vindt er dit jaar zowel voor de mannen als de vrouwen géén wegkampioenschap plaats. Dan is het wachten op Waregem 2021.

22 september is het compromis dat uit de bus kwam nadat er al eerder al door de coronacrisis een streep moest getrokken worden door de oorspronkelijke zondag van 21 juni en de vervangzondag van 23 augustus. Zowel de organisator Anzegem 2020, de burgemeester en zijn collega in Halle, als de Belgische wielerbond kunnen leven met een nationaal wegkampioenschap voor profs dat uitzonderlijk op een weekdag wordt gereden.
Het wordt na de coronacrisis meteen ook de eerste grote koers in eigen land waarop alle toppers aanwezig zijn. Al zal er dus voor één keer geen tijd zijn om in Parijs na afloop van de Tour goed door te zakken want anderhalve dag later zijn alle Belgen al in Halle verwacht voor de start van het BK.

De vrouwen rijden op een normaal uur hun kampioenschap op het lokale circuit in Groot-Anzegem, terwijl de profs van Halle naar West-Vlaanderen rijden. Conform Halle-Ingooigem die andere jaren op de internationale kalender staat.
Veel uitwijkmogelijkheden om een Belgisch kampioenschap op een datum te houden dat er internationaal niet wordt gekoerst, waren er niet meer. Ook al omdat alle fitte renners op zo’n nationaal kampioenschap moéten aanwezig zijn.
Burgemeester Gino Devogelaere had liever niet de eerste zondag na de Tour gezien omdat die dag alle uitgestelde eerste communies en vormsels in Groot-Anzegem worden gehouden. In principe ligt dinsdag 22 september in de week dat de wereldkampioenschappen in Aigle-Martigny worden gereden. De kans dat de datum en Zwitserland als gastland wordt behouden, slinkt met de dag. Maar zelfs al gaan die in de voorziene week door, dan nog zijn er die dag geen profs aan de slag.

Tus: Publiek?
Op vandaag is het helemaal niet duidelijk of dit BK mét of zonder publiek, of met slechts een beperkt aantal toeschouwers wordt gehouden. “Het liefst wel, desnoods gelimiteerd, maar dat zien we dan wel”, klinkt het in Anzegem. “Dat hangt van de volksgezondheid af die primeert, en wordt bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Maar als er die dag mag gekoerst worden, dan kennen we de dinsdag na de Tour de opvolger van Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke.”

Zo komt het dat de datum die normaal voorzien was voor de Textielprijs in Vichte de dag wordt dat het nationale kampioenschap voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis op een weekdag wordt verreden. Tenzij het coronavirus er opnieuw anders over beslist.

Bron: Hugo Coorevits Nieuwsblad